Deprecated notice: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in system/modules/core/library/Contao/Database/Mysql.php on line 58
#0 [internal function]: __error(8192, 'mysql_connect()...', '/var/www/vhosts...', 58, Array)
#1 system/modules/core/library/Contao/Database/Mysql.php(58): mysql_connect('localhost:3306', 'fgovek', 'fg99365pow')
#2 system/modules/core/library/Contao/Database.php(77): Contao\Database\Mysql->connect()
#3 system/modules/core/library/Contao/Database.php(160): Contao\Database->__construct(Array)
#4 [internal function]: Contao\Database::getInstance()
#5 system/modules/core/library/Contao/System.php(110): call_user_func(Array)
#6 system/modules/core/library/Contao/User.php(89): Contao\System->import('Database')
#7 system/modules/core/classes/FrontendUser.php(79): Contao\User->__construct()
#8 system/modules/core/library/Contao/User.php(151): Contao\FrontendUser->__construct()
#9 [internal function]: Contao\User::getInstance()
#10 system/modules/core/library/Contao/System.php(110): call_user_func(Array)
#11 index.php(41): Contao\System->import('FrontendUser', 'User')
#12 index.php(433): Index->__construct()
#13 {main}
SKUPINE - Ženski pevski zbor - Društvo FRAN GOVEKAR

ŽENSKI PEVSKI ZBOR

Ženski pevski zbor IgŽenski pevski zbor Ig, ki deluje pod okriljem Društva Fran Govekar Ig, ima svoje korenine v letu 1994, ko se je zbralo večina vzgojiteljic vrtca Ig in pod vodstvom Antona Glavana ob okrogli obletnici vrtca prvič skupaj zapela. Druženje posameznic ob ljudskih pesmih je preraslo v ženski zbor, ki je začel z rednimi vajami leta 1998 pod vodstvom Nadje Platnar, profesorice glasbe. V sezoni 2005/06 je vodenje zbora prevzel prof. Iztok Petrič. Ženski pevski zbor Ig sestavlja 20 pevk, od deklet do mladostnih upokojenk. Družba je tako pestra in polna zanimivih zgodb. Redno sodelujejo na občinskih revijah, območnih revijah Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, raznih prireditvah v občini in izven nje. Redno gostujejo pri zamejcih. Delo vsake sezone predstavijo na letnem koncertu. Repertoar zbora je spleten iz raznovrstnih slovenskih in tujih skladb, izmed katerih prevladuje slovenska ljudska pesem.

V letu 2008 Ženski pevski zbor Ig praznuje 10. obletnico ustanovitve in aktivnega delovanja, za kar so prejele priznanje Občine Ig za leto 2008. Ob tem jubileju so gostile pevski zbor iz Avstrije in pripravile zbornik Naših 10 let.

Pevke

  • I. sopran: Jelka Modic, Jožica Kovačič, Lojzka Švigelj, Majda Goli, Marija Rupert, Vesna Mencej.
  • II. sopran: Emiljana Meglič, Marinka Platnar, Mateja Seibert, Mihela Mavec, Veronika Grabrijan.
  • I. alt: Beti Mišič, Branka Kristan, Danica Bivec, Jelka Piškurič, Sonja Žagar.
  • II. alt: Ana Cimperman, Irena Petrovčič, Marina Štrumbelj, Milanka Debevec.

Zborovodja IZTOK PETRIČ (1977)

Zborovodja IZTOK PETRIČPrvo glasbeno znanje je prejel pri salezijancih na Rakovniku v Ljubljani. Leta 1990 se je vpisal v Orgelsko šolo na ljubljanski Teološki fakulteti, kjer je opravil pripravnico v razredu s. Bože Čotar, študij orgel pa nadaljeval v razredu mag. Tomaža Nagodeta. Med letoma 1991 in 2007 je bil redni organist v župniji Ljubljana Rakovnik, od leta 1996 do 2008 pa je kot zborovodja in organist deloval v župniji Želimlje. Udeležuje se glasbenih seminarjev doma in v tujini, občasno kot organist nastopa s solisti oziroma zbori. Glasba v njegovem življenju predstavlja ljubiteljsko dejavnost. Je profesor zgodovine in sociologije, zaposlen na ordinariatu Nadškofije Ljubljana.

Letni koncert Ženskega pevskega zbora Ig

V Kulturni dvorani na Golem je v petek, 18. novembra 2011 zapel ženski pevski zbor na letnem koncertu. Običajno svoje enoletno delo predstavimo v mesecu maju, letos pa se je zaradi gostovanja zbora skupaj z Društvom deklet in žena na podeželju v Bruslju letni koncert zamaknil v jesenski čas. Pa nič zato, pesem  je vedno dobrodošla, še posebej takrat, ko se dan skrajša in imajo ljudje več časa za druženje. Tako kot vedno je bil tudi letos program koncerta razdeljen na dva dela.  V prvem delu smo slišali, kako zveni uglasbitev poezije naših pesnikov Simona Gregorčiča IZ vencem tem ovijem Slavo, Dneva nam pripelji žar/  in Janeza Menarta /Zapojmo pesem/, v pomladne dni pa nas je popeljala skladba Josepha Haydna Pomlad.Ob klavirski spremljavi Polone Černe so sledile pesem Abendlied, koral Jesus bleibet meine Freunde in Edelweis iz muzikala Moje pesmi, moje sanje. Za zaključek prvega dela sta zazveneli še španska Santa Maria, strela do dia in črnska duhovna Somebody,s Knockin,At Yo, Door.V premoru je zaigrala na klavir Polona Černe, ki je postala naša redna spremljevalka. Njena klavirska igra postaja vse bolj suverena. V zadnjem času se je podala v jazzovske vode, ki zahtevajo veliko teoretičnega znanja in glasbene ustvarjalnosti ter smisla za improvizacijo. Drugi del letnega koncerta zborovodja že tradicionalno posveti priredbam in obdelavam slovenskih ljudskih pesmi, ki so pomemben zaklad slovenske glasbene ustvarjalnosti. Res je njihova vsebina vse prevečkrat žalostna, pa vendar polna ljubezni  in miline. Spevnost melodije so različni avtorji obogatili s harmonijami, preko katerih nas je zbor popeljal po stezicah, ki so včasih bile, pod rožnato planino in k pericam, ki bodo še pred sončnim zahodom končale z delom. In kljub temu, da smo sredi jeseni, nas je pesem ponovno ponesla tudi na sprehod čez ozelenele pomladne travnike. Pevke smo zelo vesele, da nam je uspelo osvojiti priredbo Avsenikove skladbe "Čakala bom", ki smo jo zapele kot sklepno pesem našega koncerta. Ta pesem povezuje vse prej zapeto - vse letne čase od pomladi do zime in vso simboliko dneva in noči s skupnim sporočilom upanja - "Čakala bom, da vrneš se in kadarkoli bo, mi bo lepo."

Po zaključenem programu je sledila še podelitev priznanj. Predstavnica Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti gospa Tatjana Avsec je trinajstim pevkam podelila srebrna Gallusova priznanja. Društvo Fran Govekar Ig vsako leto nagradi prizadevnega posameznika z Govekarjevim priznanjem in za leto 2011 ga je prejel naš zborovodja Iztok Petrič. Z naslednjo obrazložitvijo mu ga je podelila predsednica   društva ga. Alenka Jeraj: "Iztok je prevzel vodenje zbora v sezoni 2005-2006 in že v prvem mesecu ga je čakal nastop. To je bila mini preizkušnja in  zelo  dobro jo je prestal. V nadaljevanju so pevke glasovno napredovale, kar so občutili tako poslušalci  kot selektorji na občinski in medobčinskih revijah pevskih zborov, kjer so prejemale dobre ocene. Zbor se je pod vodstvom Iztoka Petriča lotil različnih stvari; sodelovali so na božičnih koncertih, pripravili koncert za otroke  Kdo živi v tej hišici, gostovali po Sloveniji, zamejstvu, Salzburgu in Bruslju, ob 10. obletnici delovanja pa pripravili vrhunski koncert  in izdali zbornik Naših 10 let. Ženski pevski zbor ne manjka na društvenih dogodkih, od zbora članov, koncertov na zdravje, do srečanja pevskih zborov na Krimu. Lahko rečemo, da so se pevke in Iztok ujeli  in s priznanjem jim želimo še veliko skupnih uspešnih pevskih let."

Prireditev smo ob klavirski spremljavi zaključili z igrivo skladbo Menuet. Zadovoljni smo bili z našim nastopom, želimo pa si, da bi naše delo pritegnilo večji krog poslušalcev, da bi spoznali lepoto zborovskega petja, ga vzljubili ter cenili in ne nazadnje s tem nagradili ves trud, ki ga vlagamo v svoje delo. Omeniti moram tudi naš nastop na tradicionalnem 19. Gradiškovem srečanju pevskih zborov konec novembra v Dolskem. Srečanja so se začela na pobudo Franca Gradiška, vsako leto pa se na odru v dveh večerih s tremi skladbami zvrsti preko 20 zborov. Taka srečanja so zelo dobrodošla, saj pomenijo primerjavo z ostalimi in hkrati postavijo nove cilje - postati še boljši.

Emilijana Meglič

ŽPZ v Bruslju

Že sredi zime, ko smo se začeli pogovarjati o zaključku letošnje pevske sezone, je med pevkami, ki so hkrati članice Društva žena in deklet na podeželju, vzniknila ideja, da bi se tudi naš pevski zbor pridružil njihovemu gostovanju v Bruslju. Ideja je bila sprejeta in predsednica društva Nevenka Kovač je v svoj plan obiska vključila tudi nas. Bile smo navdušene in z veliko vnemo smo se lotili priprav na to gostovanje, ki je za zbor predstavljalo pravi izziv.
Končno smo dočakali težko pričakovani 11. Maj, ko je avtobus pozno popoldne krenil iz Iga. Pred nami je bilo 14 ur nočne vožnje in kljub bojazni, da bo utrujajoče, smo zjutraj kar čili prispeli v Bruselj, kjer nas je pričakal Jernej in nas popeljal do našega prvega postanka - tipične bruseljske zajtrkovalnice, kjer so nam kava in hrustljavi rogljički povrnili moči. Pred nami je bil naporen dan. Dopoldne smo si mesto ogledali z avtobusom - vozili smo se mimo muzejev, spomenikov, cerkva, neštetih parkov, kraljeve palače in evropskih institucij. Nevenka in Jernej sta ob vsaki pomembni točki nanizala vrsto podatkov in zanimivosti iz zgodovine in sedanjosti.Ogledali smo si tudi Atomium, ki ga sicer pozna vsak od nas, toda šele tam smo lahko občudovali vso veličino te jeklene mojstrovine. Pred popoldanskim ogledom starega mestnega jedra smo se nastanili v hotelu, nato pa jo peš mahnili po bruseljskih ulicah,mimo čokoladnic, pivnic, prodajalnic vafljev, preko glavnega trga z množico zgodovinskih stavb vse do znamenitega bruseljskega fantka.
Tudi za pevski zbor je bil ta dan poseben, saj smo imeli spet priložnost zapeti v katedrali, kjer je petje poseben užitek, ki ga nudi enkratna akustika, pa tudi naključni obiskovalci, ki so nas zavzeto poslušali.
Petek je bil namenjen ogledu Evropskega parlamenta. Ob prihodu smo v preddverju pod zastavami vseh članic EU zapeli Odo radosti in Zdravljico, ki na tujem zveni še bolj mogočno. Sledilo je predavanje o organizaciji in delu evropskih institucij ter ogled parlamentarne dvorane, ki jo skoraj vsak dan vidimo na TV. Popoldne je minilo v pripravah na osrednji dogodek - srečanje na stalnem slovenskem predstavništvu . Redkokdaj imamo priložnost nastopiti pred tako velikim številom ljudi in s svojim nastopom smo se želele prav tako izkazati, kot so se dekleta in žene dobrotami, ki so bile tudi prava paša za oči. Pred nastopom nam ja zborovodja Iztok Petrič dajal še zadnje napotke, saj tudi on želel, da se predstavimo v najboljši luči. Ponovno za zadoneli slovenska in evropska himna, v nadaljevanju pa še: Zapojmo pesem, Z vencem tem ovenčam Slavo, Dneva nam pripelji žar, Čej so tiste stezice, Pod rožnato planino in Zeleni Jurij. Pravo razpoloženje se je razvilo ob pokušanju slastnih dobrot in cvička, petju slovenskih ljudskih pesmi in znanih popevk se je pridružila večina povabljenih. Pesem se je razlegala pozno v noč in to vzdušje bo vsem ostalo v nepozabnem spominu.
Naslednji dan nas je avtobus odpeljal v mesto Brugge, ki mu zaradi kanalov skozi mesto pravijo tudi severne Benetke. Najprej z ladjico po kanalih in potem peš smo si ogledali staro dobro ohranjeno arhitekturo mestnega središča, glavnega trga Markt in Burg, cerkve z Michelangelovim kipom Marije z Jezusom in edine delujoče družinske pivovarne v centru Brugga.
V nedeljo se je naše potepanje končalo, zjutraj smo ponovno napolnili avtobus in se preko Luxemburga in vasice Schengen, slavne po Schengenskem sporazumu, odpeljali na dolgo pot proti domu. Naše potepanje je bilo prijetno,imeli smo se lepo. Zahvaljujemo se Nevenki Kovač in Jerneju, ki sta potovanje organizirala in vodila kot prava profesionalna turistična vodiča in v to vložila veliko truda in energije. Želimo si še takšnih druženj.

Emilijana Meglič

 

Ženski pevski zbor Ig izvedel zborovski koncert za predšolske otroke

»Kdo živi v tej hišici?«

Ženski pevski zbor Ig izvedel zborovski koncert za predšolske otrokeV torek, 9. decembra 2008, popoldan je v stekleni avli Osnovne šole Ig potekal še zadnji dogodek v okviru praznovanja 10-letnice Ženskega pevskega zbora Ig. Zbor je ob klavirski spremljavi Polone Černe izvedel izbran program slovenskih otroških pesmic, namenjen zlasti predšolskim otrokom. Dogodek je v ponudbi ižanskega glasbenega poustvarjanja predstavljal novost, ki bi jo bilo dobro obdržati, saj zaradi izbrane publike predstavlja tudi pomemben vzgojni moment.

Naslov koncerta je bil vzet iz naslova prve skladbe, ki sem jo spodaj podpisani postavil kot prvo skladbo koncertnega programa. Naslovu primerno so pevke pripravile sceno – hišico, ki je otroke dodatno motivirala k poslušanju. Da pa bi bil koncert še bolj doživet, je pevka Vesna Mencej najmlajše poslušalce skozi program vodila z lastno napisano zgodbo, ki je govorila o naravnih pojavih in nanje odzivajočih živalih. Otroci so sodelovali z odgovori in komentarji. Navdušeni so bili tudi njihovi spremljevalci: matere, očetje in babice.

Koncert, ki je bil časovno primeren za vabljeno občinstvo, je tako padel na plodna tla in v načrtu Ženskega pevskega zbora je, da postane tradicionalen. Morda bi lahko v sodelovanju z občino zborovski koncert občasno vključili v obisk božička in bi tako kakovostna glasba, primerna za otroke, zamenjala tradicionalno dramatizacijo. S predstavljenim programom, ki je bil krstno izveden na Igu, bo zbor gostoval še po drugih vzgojno-varstvenih organizacijah po Sloveniji.

Kljub naporni pretekli sezoni Ženski pevski zbor ne počiva. V nedeljo, 21. decembra 2008, je sodeloval na božično-novoletnem koncertu na Golem, 6. januarja 2009 je prepeval pri maši na Igu, 10. januarja pa sodelovalna koncertu v Rakitni.

V imenu Ženskega pevskega zbora Ig in svojem imenu želim vsem našim zvestim poslušalcem, sponzorjem in občanom v novem letu miru svete noči, veselja božičnega jutra, radosti silvestrskega večera in upanja novoletnega dne.

Iztok Petrič
Zborovodja ŽPZ Ig

10 let Ženskega pevskega zbora Ig

Ženski pevski zbor Ig med nastopom16. februar 1998 je datum, ki bi ga lahko imenovali rojstni dan ženskega pevskega zbora Ig. Od takrat je preteklo že deset let, v katerih se je zbor razvijal, pevke smo se skupaj s svojimi zborovodji kalile na vajah in mnogih različnih nastopih. Vsi skupaj smo si pridobili dragocene izkušnje ter znanje in lahko rečem, da smo sedaj kos že kar zahtevnim skladbam.

Ob našem jubileju smo predstavile svoj repertoar 18. oktobra na slavnostnem koncertu v Podpeči, na katerem smo skušali prikazati svoje dosedanje najboljše dosežke. Koncert smo razdelili na dva dela, v prvem smo izvedle skladbe klasičnega in resnejšega programa, drugi del pa je bil namenjen ljudskim in umetnim pesmim iz vseh slovenskih pokrajin. Našo predstavite smo začele s kanonom Dona nobis pacem, sledile so Trubarjeva Večerna molitev, Gallusov dvoglasni kanon Eripe me domine, Mozartova Ave verum, Mendelssohnova Hebe deine Augen auf ze den Bergen, iz pravoslavne liturgije Tebe pojem in Schubertova Majska pesem. Sledelile so uglasbene pesmi naših znanih pesnikov: Gregorčičeva Zvencem tem ovijem Slavo, Prešernova Dekletom in Kettejeva Deček in cvet. Prvi del koncerta smo zaključile z Vilinskim zborom iz Rossinijevwe opere Armida. Na klavirju nas je spremljala Polona Černe, ki je poslušalce navdušila tudi z izvedbo štirih kavirskih skladb.

Koncert smo nadaljevale z ljudskimi in umetnimi pesmimi iz vseh slovenskih pokrajin: Goreči ogenj brez plamena, Po gozdu sem špancirala, Čuk se je oženil, Zbadljivka, Sloves, Pojdam u rute, Zeleni Jurij, Vsi do venci veili, Sonce ljubo in Šmentana muha.

Program je povezoval Tomaž Simetinger, ki z nami redno sodeluje in se mu iskreno zahvaljujemo. Vesele smo, da so poslušalci uživali ob naših interpretacijah in hvala lepa vsem za pohvale, ki nam pomenijo veliko vzpodbudo pri našem delu. Zahvaljujemo se zborovodji Iztoku Petriču, ki ve, da zmoremo več kot same mislimo in zna to tudi izvabiti iz nas.

V veliko pomoč pri organizaciji koncerta nam je bila predsednica društva Alenka Jeraj, še posebno pa smo ji hvaležne za angažiranje pri izdaji zbornika »Naših 10 let«, v katerem je orisana naša pot od začetka do danes. Ne smemo pa prezreti tudi pevk, ki vztrajajo v zboru že celih 10 let. To so: Ana Cimperman, Marinka Platnar, Jožica Kovačič, Branka Kristan, Lojzka Švigelj, Marija Rupert in Milanka Debevec. Društvo jim je ob tej priliki podelilo Govekarjeva priznanja.

Za slovo od prijetne publike in za zaključek koncerta smo ob kavirski spremljavi Polone Černe zapele še odlomek iz Fantoma iz opere - Learn to be Lonely. Seveda se s to pesmijo naše druženje ni zaključilo, saj smo po koncertu nadaljevali ob kozarčku šampanjca, slavnostni torti in pecivu, ki so ga pripravile pevke. Za slovo pa smo vsi skupaj še ubrano zapeli, kakor se za druženje pevk in pevcev spodobi.

Emilijana Meglič

Našim pevkam za 10-letno prepevanje

V uvodu v Zbornik z naslovom Naših 10 let in na slavnostni prireditvi je pevke z nasladnjimi besedami nagovorila Alenka Jeraj, predsednica Društva Fran Govekar Ig:

"Drage pevke!
Najprej vam čestitam za 10 uspešnih in razgibanih let, ki so popestrila delovanje našega društva. Od vaših začetkov do danes ste nas presenetile z mnogimi idejami in predvsem z odličnimi koncerti. V vseh teh letih smo se srečevali ob različnih priložnostih, reševali probleme, ki so se pojavili, se dogovarjali o nakupu in šivanju oblek, o nastopih in o vsem, kar sodi zraven. Bile ste zelo dejavne in pomembno ste soustvarjale življenje našega društva s sodelovanjem pri skupnih prireditvah. Nekajkrat ste celo prevzele organizacijo katere od prireditev, ki smo jih izvedli v okviru društva. Veseli me, da si želite svoje pevsko znanje dopolnjevati in izpopolnjevati in ste se pripravljene dodatno izobraževati, saj je to pomembno, da zbor tudi v kvaliteti napreduje.

Ob skupnem jubileju se zahvaljujem tudi zborovodjem, ki so v obdobju 10 let z vami preživeli veliko ur na vajah, koncertih in gostovanjih. Pripravljali so načrt dela zbora za posamezne sezone in dopolnjevali vaš repertoar z vedno novimi in zahtevnejšimi skladbami. Najprej žal že pokojnemu gospodu Antonu Glavanu, častnemu občanu občine Ig in velikemu ljubitelju glasbe in petja. S hvaležnostjo se obračam tudi na vašo dolgoletno zborovodkinjo Nadjo Janežič, ki je z vami preživela 7 let v obdobju, ko je zbor komaj nastajal, ko ste skupaj delali prve korake in ko ste same pridobivale prve, dragocene izkušnje kot pevke, Nadja pa kot zborovodkinja. Zahvaljujem se tudi Iztoku Petriču, trenutnemu zborovodji, ki je v življenje zbora prinesel novo energijo, skupaj z vami odgovoril na nove izzive in s tenkočutnostjo iz vas izvabil najboljše.

Ponosna sem na vas in na vse, kar ste v teh letih naredile. Od začetnih, kar malo prestrašenih pevk ste postale prave profesionalke. V prostor, kjer zapojete prinesete toplino, nežnost in lepoto. Zato vas poslušalci radi poslušamo in se skupaj z vami veselimo novih skladb, ki zazvenijo v ženskih tonih.

Želim vam še naprej dobre glasove in mnogo uspešnih pevskih let."