ODRASLA GLEDALIŠKA SKUPINA POD ODROM

Gledališka skupina Pod odrom je začela s svojim delovanjem v sezoni 2006/07 pod vodstvom Jožeta Voznya. Zaigrali so Nušičevi enodejanki Analfabet in Oblast. V sezoni 2009/10 so igralke, pod vodstvom Alenke Jeraj, pripravile komedijo Jeklene Magnolije. Premierno so jo uprizorile 14. aprila 2010.
Lahko jo pridejo zaigrat tudi k vam - PONUDBA

Režiserka Alenka Jeraj

Alenka JerajAlenka Jeraj se že od šolskih let ljubiteljsko ukvarja z gledališčem. V času šolanja na Gimnaziji Poljane je obiskovala zasebno igralsko šolo Barice Blenkuš in se ob zaključku šolanja podala na sprejemni izpite na Akademijo za gledališče, radio in televizijo smer dramska igra. Morda bi imela več sreče na smeri režija. Pri tem je bila neuspešna, zaradi česar pa ni izgubila veselja do gledališča. Še več. Ugotovila je, da bo to raje njen hobi, kot pa poklic. Tako že vrsto let režira predstave v okviru gledališke skupine Društva Fran Govekar Ig.

Jeklene magnolije ali Kar ne ubija, krepi

Naslov te fantastične drame Roberta Harlinga izraža zanimivo nasprotje med hladno trdnim jeklom in nežno krhkim
magnolijinim cvetom ter ga sestavlja v realno celoto - žensko, ki sicer kot edine predstavnice dveh spolov nastopajo v tej poučni drami. Vrle ižanke so se pod režisersko vnemo Alenke Jeraj pogumno lotile tega obsežnega teksta in ga že večkrat zelo pristno (resnične solze) predstavile po ljudskih odrih po naši državi. V soboto, 19. februarja 2011, smo si predstavo, ki je bila zelo dobro obiskana, lahko ogledali v kulturni dvorani na Škofljici.

Harling je v dramskem besedilu uporabil mnoge komične fraze in jih skozi različne situacije uspešno postavil ob bok težkim življenjskim odločitvam oziroma preizkušnjam. Osnovna fabula drame je sicer preprosta. Dogaja se v frizerskem salonu odmaknjenega podeželskega mesta, kjer se redno srečuje cvet tamkajšnjih dam. Vsaka s seboj prinaša svoje spomine, želje in seveda tudi težave. Središče dogajanja je mlada Shelby, ki se pripravlja na poroko, nato se odloča o spočetju otroka, kar ji sicer zdravniki zaradi hude sladkorne bolezni odsvetujejo, a ga kljub temu rodi, toda žal se njeno telo vda - zaradi bolezni ji odpovejo ledvice. Na pomoč ji z darovanjem svoje ledvice priskoči mati, vendar operacija ni uspešna. Shelby umre in z njeno smrtjo se drama konča. Tako gledalec, ki ga duhovito besedilo, zanimivi zapleti in težave mestnih dam sprva izstrelijo v nebo komične evforije, doživi preobrat in pristane na realnih tleh. Vendar bistveno sporočilo ni v minljivosti življenja in vsega lepega, temveč v tem, da kar ne ubija, krepi, in da so ravno ženske tiste, ki imajo jekleno moč, da vse težave lahko prenesejo in ob tem celo ostanejo cvetoče magnolije.

igra v ŠkofljiciRežiserka je vloge izredno domiselno porazdelila. Frizerka Truvy (Katarina Zupančič) je umirjena, na trenutke zasanjana gospa, ki v svojem frizerskem salonu povezuje vse like in usmerja tok dogajanja. Njena pomočnica Annele (Manca Hostnik) je dobro zadela odmaknjenost lika, ki od časa do časa preseneča z močnimi duhovnimi sporočili. Alenka Križman Černič, ki igra vlogo Shelby, se je naravnost poistovetila s svojo vlogo. Pristno začutiš radost poročnega dne, brezpogojno zaupanje v božjo (po)moč in svoje kratko, a pomembno poslanstvo. Očitno ji je rožnata barva všeč tudi v realnem življenju. Mati Mlynn (Božena Števančec) izraža skrbnost in ponos odgovorne matere. Glasna in nestrpna soseda Quiser (Mateja Jere Grmek) nima treme, uživa v vlogi in je ponosna na svojega psa. Županova žena in ponosna lastnica mestnega radia Clairee (Irena Trček) je nekakšen mediator med vsemi nastopajočimi.

Občinstvo se je smejalo, včasih celo huronsko, kar je najboljše spričevalo, da so vse nastopajoče tekst uspešno spravile v življenje z dobro premišljeno interpretacijo vlog. Tako lahko vsem igralkam, režiserki, ki so sicer polno zaposlene matere in žene in ostalim sodelavcem izrečemo izredno priznanje.

Iztok Petrič

Obisk na NET TV

Aprila je gledališka skupina dobila ponudbo za snemanje na Mariborski NET TV. S kolegico Heleno Žitnik Karner nisva dosti premišljevali. Poklicali sva voditelja oddaje, se že v nekaj dneh srečali z njim in producentko oddaje VNETLJIVO in se dogovorili za snemanje. Posneli smo enourno oddajo, ki je potekala v živo. Bili sva glavni "igralki". Priznati moram, da je bil za naju to poseben izziv in doživetje. Bogatejši sva za izkušnjo priprave na snemanje in samo snemanje. Doživetja se ne da opisati z besedami, nekaj takega je treba preprosto poskusiti, še posebej zato, ker so bili odzivi zelo pozitivni. Ob tem se mi je utrnila misel, ki sem jo nekoč prebrala: "Nihče se ne sme bati neznanega, zakaj vsak je sposoben ustvariti to, kar si želi in potrebuje!"

Zato le pogumno- PRIDRUŽITE SE naši gledališki skupini "POD ODROM". Ne bo vam žal!

Martina Hamulič

PS
Malo smeha smo članice pričarale tudi obiskovalcem kresovanja na Golem, ko smo se odzvale povabilu KD Mokrc. Z odlično idejo, da se predstavijo gledališke skupine na Ižanskem so nas povabili na Golo, kjer smo preživeli prijeten večer, ves v skečih in humorju. Odlična priprava na počitniške dni.

Analfabet in Oblast

Članice in člani gledališke skupine Pod odrom so se s predstavo Analfabet in Oblast predstavili tudi v Velikih Laščah in Podpeči. Na kratko o vsebini:

Analfabet - Z ministrstva za šolstvo pošljejo lokalnim funkcionarjem dopis, s katerim jih pozovejo, da povedo ali imajo v kraju kakšnega analfabeta. Ker besede ne razumejo oz. si jo napačno razložijo, posredujejo ministru odgovor, da je edini anafabet šolski nadzornik, ki se jim zdi malo sumljiv, ker ni član nobene politične stranke. Šolski nadzornik jih obvesti, da on ne more biti analfabet, ker zna brati in pisati, ampak takrat je že prepozno. Pismo je poštar že odnesel in predsednica se odloči, da odstopi s funkcije.

Oblast - spremljamo sorodnike nekdanje študentke Taje, ki je sedaj postala ministrica in njihovo obnašanje v novi situaciji . So ponosni, pa tudi ošabni in se tako obnašajo do obiskovalcev, nekdanjih Tajinih sošolcev, ki so prišli k ministrstrici na dom po čisto majčkeno uslugo. Tudi taja je postala čisto drugačna...

Na vseh predstavah je kot maskerka sodelovala Anita Indihar. Predstavo je režiral: Jože Vozny, igralke in igralci pa se do jeseni, ko načrtujejo nova gostovanja, s predstavo poslavljajo. Na kratko se bodo predstavili na kresovanju na Golem, 23. junija 2006.

Vse, ki vas gledališče zanima in bi se vsaj za kakšno urico prelevili v nekoga drugega vabimo v naše vrste. Če bi se radi pridružili našim igralkam in igralcem - povabljeni. Informacije pri vodji skupine Heleni Žitnik Karner (GSM: 041/501-600).

Alenka Jeraj