Deprecated notice: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in system/modules/core/library/Contao/Database/Mysql.php on line 58
#0 [internal function]: __error(8192, 'mysql_connect()...', '/var/www/vhosts...', 58, Array)
#1 system/modules/core/library/Contao/Database/Mysql.php(58): mysql_connect('localhost:3306', 'fgovek', 'fg99365pow')
#2 system/modules/core/library/Contao/Database.php(77): Contao\Database\Mysql->connect()
#3 system/modules/core/library/Contao/Database.php(160): Contao\Database->__construct(Array)
#4 [internal function]: Contao\Database::getInstance()
#5 system/modules/core/library/Contao/System.php(110): call_user_func(Array)
#6 system/modules/core/library/Contao/User.php(89): Contao\System->import('Database')
#7 system/modules/core/classes/FrontendUser.php(79): Contao\User->__construct()
#8 system/modules/core/library/Contao/User.php(151): Contao\FrontendUser->__construct()
#9 [internal function]: Contao\User::getInstance()
#10 system/modules/core/library/Contao/System.php(110): call_user_func(Array)
#11 index.php(41): Contao\System->import('FrontendUser', 'User')
#12 index.php(433): Index->__construct()
#13 {main}
SKUPINE - Moški pevski zbor - Društvo FRAN GOVEKAR

MOŠKI PEVSKI ZBOR IG

Moški pevski zbor Ig med nastopomPrva pobuda za ustanovitev pevskega zbora se je porodila 28. septembra leta 1984 med delavci takratnega podjetja »Mizarstva Ig«. Akcija je stekla zelo hitro in že 2. novembra istega leta je bil ustanovni sestanek. Vodenje zbora je prevzel Anton Glavan, učitelj na OŠ Ig, danes že pokojni.  

Moški pevski zbor je od leta 1996 do danes izvedel samostojni koncert vsako leto.

Na koncu sezone 1999/2000 je prišlo v zboru do spremembe, kajti gospod Glavan je prenehal z aktivnim delom kot zborovodja  MO PZ Ig. Zbor je uspešno vodil polnih 16 let, za kar so mu pevci še vedno neizmerno hvaležni.

Jeseni leta 2000 je delo zborovodje prevzel Mirko Merzel, ki je zbor vodil 8 let, ko je vodenje zbora prevzel Štefan Balažic. Zadnje leto zbor ponovno vodi Mirko Merzel.

Zbor sledi tradiciji prejšnjih let in se aktivno udeležuje vseh nastopov in proslav v občini Ig, vseh revij pevskih zborov v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, gostuje med Slovenci doma in po svetu, pogosto pa se udeleži tudi tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični.

 

Letni koncert MPZ IG v Vrbljenju

 Ljubitelji zborovskega petja smo se 30.3.2012 ob 20. uri zbrali v dvorani v Vrbljenju na letnem koncertu Moškega pevskega zbora Ig, ki ga vodi Mirko Merzel in deluje pod okriljem Društva Fran Govekar.

Svoj nabor pesmi so nam predstavili in zapeli v dveh delih, vmes pa smo prisluhnili še Ženskemu pevskemu zboru Ig, ki ga vodi mag. Iztok Petrič. Ta večer smo slišali veliko narodnih pesmi, ki v nas vedno znova budijo čustva in spomine na velike ljudi in trenutke v naši zgodovini, ko smo bili enotni, ko smo stopili skupaj, ko smo se znali poslušati. Prisluhnili smo naslednjim skladbam MPZ Ig: Franc Treiber: Nmau čez Izaro (Jože Leskovar), Valentin Orožen: Vse Mine (Dr. Gustav Ipavec), Od Martina Kebra (Radovan Gobec), Cvetko Golar:  O Kresu (Peter Jereb), J. Razlag: Domovini (Dr. Benjamin Ipavec), Jožef Kotnig: Tam, kjer teče bistra Zila (Jože Leskovar), Miroslav Vilhar: Lipa (Davorin Jenko), Narodna:  Moj pobič je furman (Luka Kramolc), Narodna:  Odpiraj dekle kamrico, Dobil sem Pisemce (Oskar Dev), Oj, le prebudi se (Ciril Pregelj) in France Prešeren:  Pod Oknom (Anton Hajdrih). Ženski pevski zbor Ig pa se je predstavil s skladbami Anton Kosi: Slovenka sem (Davorin Grizold), Radovan Gobec: Pojdem na ravno polje (Tone Pavček), Somebody's Knockin' At Yo' Door, spiritual (prir. Anton J. Kropivšek), Mati zakliče (prir: Danilo Bučar), Matija Tomc: Jaz pa vrtec bom kopala in Jakob Jež: Šmentana muha (Slovenska ljudska).

Po koncertu nam je MPZ Ig pripravil pogostitev, ob dobri kapljici smo še malo poklepetali.

 

Simona Pavlič

 

Slavnostni koncert ob 25. letnici delovanja Moškega pevskega zbora Ig

Slavljenci

V soboto 28 . novembra 2009 smo v dvorani na Golem izvedli slavnostni koncert v počastitev 25 letnice neprekinjenega delovanja pevskega zbora. Za uvod smo zapeli Na oknu glej obrazek bled in Pleničke je prala - to sta  prve dve pesmi, ki jih je zbor pred natanko 25. leti  28. novembra 1984 zapel na svojem prvem nastopu v podjetju Mizarstvo Ig. V nadaljevanju smo zapeli še devetnajst pesmi, katere smo izbrali iz nastopov pevskega zbora od ustanovitve do danes. Koncert je povezovala gdč. Karmen Likovič , ki je iz bogate kronike pevskega zbora navedla pomembne dogodke in na kratko opisala zgodovino pevskega zbora. Podrobnejše delo je opisano  v biltenu  pod naslovom Moški pevski  zbor Ig - naših 25 let  1984 - 2009, ki smo ga izdali v okviru Društva Fran Govekar Ig. Pevci smo bili na koncertu na Golem navdušeni, kajti dvorana je bila polna in poslušalci so nas zelo toplo sprejeli, zato smo lahko zapeli sproščeno. Poslušalci so vsako  zapeto pesem nagradili z bučnim aplavzom, kar nam je dalo še dodatni zagon in motivacijo. Koncert smo izvedli v dveh delih, v odmoru je Dejan iz Društva Fran Govekar Ig izvedel projekcijo zgodovine zbora, ki jo je pripravila Alenka Jeraj. 

Na začetku drugega dela nas je nagovoril župan g. Janez Cimperman, ki je nekaj časa tudi prepeval v našem zboru. Povedal je, da je zelo ponosen, da lahko nagovori zbor, ki praznuje tako visoko obletnico in nam je zaželel še veliko uspešnih let. V nadaljevanju nas je nagovoril še bivši zborovodja g. Mirko Merzel in predsednica Društva Fran Govekar Ig ga. Alenka Jeraj, ki je nato podelila Govekarjeva priznanja za aktivno delo v pevskem zboru  od začetka do danes Jožetu Piškuriču , Antonu Podlipcu in Stanetu Jeraju. Govekarjevo priznanje za dolgoletno predsedovanje pevskemu zboru  in za vestno vodenje kronike pevskega zbora je prejel Franc Orhini . 

Za zaključek koncerta smo zapeli našo himno Žabe, ki je bila nagrajena z zelo bučnim aplavzom. Dekleta iz Društva Fran Govekar so nam na oder prinesle veliko torto z napisom Moški pevski zbor -25 let z verzom iz pesmi Žabe in šampanjec. Natočili smo kozarce in zapeli zdravico na naših 25 let in s tem zaključili koncert. 

Pevci smo prepričani , da smo izvedli enega boljših koncertov in smo na to zelo ponosni  da pa smo to lahko storili se iskreno zahvaljujemo :

- županu občine Ig g. Janezu Cimpermanu za vso podporo in pomoč .
- predsednici Društva Fran Govekar ga. Alenki Jeraj za pomoč pri pripravi biltena in pri organizaciji koncerta.
- članicam Društva Fran Govekar  za izdelavo scene in pomoč pri pogostitvi.
- PGD Ig , PGD Golo , KD Mokerc,  Občini Ig in vsem donatorjem . 

Zahvaljujemo se tudi čudovitim poslušalcem , ki so se našega jubileja udeležili v tako velikem številu in  nas spodbujali z bučnim aplavzom. Skupaj smo preživeli en lep večer

Franc Orhini

K praznovanju sodi tudi torta

Naše dejavnosti so v teh letih podpirali:

 • Valmor d.o.o.
 • Fit varovanje d.o.o.
 • Črepinko Danilo s.p.
 • Avtomehanika Zdravje Janez s.p.
 • Spit d.o.o.
 • Maing podjetje d.o.o.
 • M-R d.o.o.

Posebej se zahvaljujemo:

 • PGD Ig za zagotavljanje prostora za vaje
 • KD Mokrc, PGD Golo, PGD Škrilje in drugim, ki so omogočili koncerte v njihovih dvoranah

Hvala Občini Ig za sofinanciranje dejavnosti MPZ Ig, za pomoč pri izvedbi gostovanj in nakupu oblek.
Sponzorjem se iskreno zahvaljujemo za pomoč in podporo pri realizaciji naših dejavnosti.
Predsednici Društva Fran Govekar Ig Alenki Jeraj za pomoč pri izdelavi zbornika in organizaciji naših prireditev.

Pevci Moškega pevskega zbora Ig

 

Nagovor predsednice Društva Fran Govekar Ig pevcem MOŠKEGA PEVSKEGA ZBORA IG ob 25. obletnici delovanja

»Kdor   svojo domovino v resnici ljubi, se ne sramuje svojega rodu in ne jezika materinega. Brez jezika in naroda bi bila še tako majhna rajska dežela žalostna puščava. Materin jezik je prvi božji dar: Zanj nam mora biti pred vsemi drugimi jeziki mar, da ga častimo, likamo, da po slovensko radi govorimo, prepevamo in se veselimo.«

Anton Martin Slomšek

Dragi pevci!

Za vas sem izbrala misel velikega Slovenca, narodnega buditelja Antona Martina Slomška, ki je, tako kot vi, ljubil svojo domovino in ji je pel, v svojih spisih in pesmih.

Ni lahko nagovoriti pevcev, ki že 15, 20 let enkrat ali dvakrat tedensko hodijo na vaje in razveseljujejo nas, poslušalce s svojim petjem.
Od vaših začetkov do danes ste nas presenetili z mnogimi odličnimi koncerti. Zbor se je od skromnega zbora podjetja Mizarstvo Ig povečal, pridobil na kvaliteti in pomembno prispeval h kulturnemu utripu v Občini Ig, pa tudi širše. Srečali smo vas lahko po različnih krajih Slovenije, radi se podate tudi med naše zamejce in jim v tuja okolja prinesete pesem iz domovine.

Pred dobrim desetletjem se je zbor vključil v Društvo Fran Govekar Ig, prej KUD Ig in od takrat so naše poti povezane. Organizacija in sodelovanje pri različnih projektih in pripravi koncertov, naše pogosto srečevanje je postalo nekaj prijetnega in vsakdanjega. 

Ste aktivni in soustvarjate življenje našega društva s sodelovanjem pri skupnih prireditvah. Pri nekaterih tradicionalnih, naj ob tem omenim Koncert Na zdravje in Srečanje pevskih zborov na Krimu, ki jih izvajamo v okviru društva, ste z veseljem prevzeli organizacijo. Veseli me, da si želite svoje pevsko znanje dopolnjevati in izpopolnjevati in ste se pripravljeni dodatno izobraževati, saj je to pomembno, da zbor tudi v kvaliteti napreduje.

Ob skupnem jubileju se zahvaljujem tudi zborovodjem, ki so v obdobju 25 let z vami preživeli veliko ur na vajah, koncertih in gostovanjih. Pripravljali so načrt dela zbora za posamezne sezone in dopolnjevali vaš repertoar z vedno novimi in zahtevnejšimi skladbami.

Najprej žal že pokojnemu gospodu Antonu Glavanu, častnemu občanu občine Ig in velikemu ljubitelju glasbe in petja, ki je z vami preživel kar 16 pevskih let. Njegovo uspešno delo je nadaljeval Mirko Merzel, ki je zbor vodil nekaj let, pred letom in pol pa dirigentsko paličico prepustil Štefanu Balažicu.

Štefan Balažic,trenutni zborovodja se je že takoj moral spopasti z velikim izzivom - pripraviti letni koncert aprila 2009, nato pa slavnostni koncert ob 25 - letnici delovanja zbora.

Dragi pevci!

Z veseljem vam vedno znova prisluhnem, saj slovenske pesmi tako lepo zazvenijo z žametnimi moškimi glasovi.

Ob vašem jubileju vam iskreno čestitam in se vam zahvaljujem za ves trud, ki ga vlagate v delovanje zbora in v ohranjanje slovenske pesmi. Predvsem se vam zahvaljujem, ker nas s svojo pesmijo vedno znova opozarjate na naše korenine in v naših srcih budite ponos in narodno zavest.

Želim vam še naprej dobre glasove in mnogo uspešnih pevskih let.

Alenka Jeraj,
predsednica Društva Fran Govekar Ig

Prejemniki Govekarjevega priznanja

 

 

Moški pevski zbor Ig - 20 let

Prva pobuda za ustanovitev pevskega zbora se je porodila 28. septembra leta 1984 med delavci takratnega podjetja »Mizarstva Ig«. Akcija je stekla zelo hitro in že 2. novembra istega leta je bil ustanovni sestanek, na katerem je bilo prisotnih 8 članov kolektiva in predstavnik osnovne organizacije sindikata. Sprejeli so sklep o ustanovitvi moškega pevskega zbora z imenom »Moški pevski zbor Mizarstvo Ig«. Za predsednika je bil izvoljen Župec Martin, za podpredsednika pa Jakič Marjan. Vodenje zbora je prevzel g. Anton Glavan in prvo vajo so imeli 5. novembra 1984. Delo je potekalo z veliko vnemo in ljubeznijo do petja, tako da so prvič nastopili že 29. novembra 1984 v jedilnici podjetja Mizarstvo Ig na proslavi takratnega državnega praznika »Dan republike«. Zapeli so pesmi: Na oknu glej obrazek bled, Padel je pade in Pleničke je prala. Do konca prve pevske sezone so imeli še tri nastope in sicer v Mizarstvu Ig 8. marca, na proslavi ob dnevu žena, na proslavi krajevnega praznika KS Golo in nato še na proslavi krajevnega praznika KS Ig. Pred zaključkom sezone so kupili inštrument Harmona.

V drugem letu delovanja se zboru pridruži še nekaj pevcev, ki niso bili zaposleni v podjetju Mizarstvo Ig in zbor se razširi na 16 pevcev. V tem letu so imeli skupno že 6 nastopov. Omeniti velja prvi nastop na reviji pevskih zborov občine Ljubljana-Vič- Rudnik 26. aprila 1986 v Notranjih Goricah in prvo sodelovanje na taboru pevskih zborov v Šentvidu pri Stični.

V tretjem letu delovanja so se udeležili revije pevskih zborov občine Ljubljana-Vič-Rudnik v Slovenski filharmoniji. Velika pridobitev v tem letu je bila nakup novega pianina »PETROF« ob pomoči osnovne organizacije sindikata podjetja Mizarstvo Ig.

V četrtem letu delovanja je imel zbor v svojem repertoarju že 26 pesmi in je izvedel 10 nastopov. V petem letu delovanja 18. marca 1989 je zbor izvedel prvi samostojni celovečerni koncert v telovadnici OŠ Ig, na katerem so bile nekaterim pevcem podeljene bronaste in srebrne Gallusove značke-koncert pa je vodila in povezovala takratna ravnateljica OŠ Ig, ga. Ema Durjava.

V šestem in sedmem letu delovanja je bil poudarek predvsem na utrjevanju že znanih pesmi in širjenju repertoarja z novimi pesmimi. Med številnimi nastopi velja omeniti tri in sicer:

 • Nastop na prireditvi »Kmečki praznik na Igu« v nedeljo 16. septembra leta 1990 na igrišču OŠ Ig (na nastopu so se zboru pridružili tudi pevci iz Kota).
 • V počastitev krajevnega praznika KS Ig je bil v telovadnici OŠ Ig slavnostni koncert pevskih zborov, ki so delovali v KS Ig. Sodelovali so: Otroški pevski zbor OŠ Ig in mladinski pevski zbor OŠ Ig., moški komorni zbor Orfej in moški pevski zbor Mizarstvo Ig.
 • Nastop na koncertu odraslih pevskih zborov v Viteški dvorani na Turjaškem gradu v soboto 8. junija 1991 leta.

Sledile so tri izredno plodne in bogate sezone s številnimi nastopi na Igu in okolici pa tudi v krajih izven naše občine. Omenili bomo samo najpomembnejše in najodmevnejše:

 • Nedelja 10. novembra 1991-Slovesnost ob zaključku praznovanja jubilejnega leta –700 letnice ižanske župnije. Ljubljanski nadškof in metropolit dr. Alojzij Šuštar je vodil slovesno mašo, pevci MO PZ Mizarstvo Ig pa so skupaj s cerkvenimi pevci iz Iga in Želimelj peli slovensko mašo »Dobri Jezus«.
 • Sobota 11. aprila 1992 - drugi koncert MO PZ Mizarstva Ig v mali telovadnici OŠ Ig, ki ga je povezovala ga. Janja Fric. Koncert so čez 14 dni ponovili v Želimljah v dvorani v gasilskem domu.
 • Petek 5. marca 1993 – tretji koncert MO PZ Mizarstvo Ig pod naslovom »POZDRAV POMLADI«. K sodelovanju so kot goste povabili še MO PZ Dobrava in ME PZ Dobrava.
 • Nedelja 20. junija 1993 – izvedba kulturnega programa na proslavi v počastitev 110. obletnice PDG Ig.
 • Petek 11. marca 1994 – sodelovanje na dobrodelnem koncertu v mali telovadnici OŠ Ig, na katerem so sodelovali še pevski zbori OŠ Ig, Oktet Orfej, in učenci glasbene šole. Zbrana sredstva so bila namenjena nakupu aparata za zgodnje odkrivanje raka.
 • Petek 25. marca 1994 – jubilejni samostojni celovečerni koncert ob 10. obletnici delovanja pevskega zbora v dvorani ŠD Mokerc na Igu – povezovalec koncerta je bil g. Janez Cimperman iz Kota.
  Ob zaključku koncerta se je direktor Mizarstva Ig g. Virant Franc zahvalil zborovodji g. Antonu Glavanu za trud in mu v znak zahvale podaril sliko Iga s Krimom v ozadju, ki jo je posebej za to priložnost naslikal slikar Jože Jerome.

Zbor je nadaljeval uspešno delo zadnjih let in na proslavi ob 10. obletnici delovanja novega vrtca na Igu 11. oktobra 1994 se je rodila pobuda za ustanovitev mešanega pevskega zbora. Pevke iz vrtca so prosile g. Glavana, da bi jih naučil še nekaj pesmi, pevci MO PZ pa so dodali:«zakaj pa ne bi tudi nekaj skupaj zapeli?« in tako so skupaj zapeli 7. februarja 1995 na proslavi kulturnega praznika in drugič 12. maja 1995 na 25. reviji odraslih pevskih zborov občine Ljubljana-Vič-Rudnik v dvorani KUD Polhov Gradec kot Mešani pevski zbor KUD Ig. V taki sestavi so nastopili kot gostje na prvi reviji pevski zborov občine Dobrova-Horjul-Polhov Gradec na gori sv. Lovrenc nad Polhovim Gradcem v nedeljo 28. maja 1995. V soboto 23. decembra 1995 so nastopili na prvem Božičnem koncert v cerkvi sv. Martina na Igu. V petek 12. aprila 1996 so organizirali peti celovečerni koncert v dvorani ŠD Mokerc na Igu na katerem so sodelovale tudi pevke ŽE PZ Ig in so za zaključek zapeli tudi kot ME PZ KUD Ig.

V letu 1996 je odbor za kulturo v občini Ig pripravil prvo občinsko revijo pevskih zborov, ki je bila izvedena 20. aprila 1996 v telovadnici OŠ Ig. Poleg MO PZ so na tej reviji sodelovali še ŽE PZ Ig, ME PZ KUD Ig, Oktet Orfej, Cerkveni ME PZ Ig, MPZ OŠ Ig in OPZ OŠ Ig

 • V petek 11. aprila 1997 so organizirali šesti samostojni celovečerni koncert z gosti MO PZ iz Ambrusa. Koncert so nato čez 14 dni ponovili v Ambrusu na Dolenjskem.
 • V tem obdobju so se aktivno udeleževali vseh proslav in nastopov v občini Ig, posebno velja omeniti še proslavo ob 150. obletnici ižanskega punta, ki je bila v petek 20. marca 1998 v veliki telovadnici OŠ Ig.

Zaradi stečaja podjetja Mizarstvo Ig, so v letu 1998 pevci pianino »PETROF« prepeljali v prostore novega gasilskega doma na Igu, kjer imajo pevske vaje še danes. V tem letu so spremenili tudi ime zbora v Moški pevski zbor Ig (MO PZ Ig).

 • V soboto 23. maja 1998 so organizirali sedmi samostojni celovečerni koncert na Igu, na katerem je predsednik zveze kulturnih organizacij Ljubljana – okolica podelil Galusova priznanja in bronaste, srebrne ter zlate.značke.
 • V soboto 6. februarja 1999 je zbor v počastitev slovenskega kulturnega praznika izvedel osmi celovečerni koncert, na katerem je sodeloval tudi Ženski PZ KUD Ig. Na tem koncertu so pevci po desetih letih nastopili v novih koncertnih oblekah.
 • V tem obdobju so imeli pevci tudi več nastopov zunaj naše občine, od katerih velja omeniti koncert v počastitev slovenskega kulturnega praznika v soboto 12. februarja 2000 v kraju Hinje v Suhi Krajini, kjer so sodelovali še ŽE PZ KUD Ig in Gledališka skupina »Pod odrom« Kud Ig.

Moški pevski zbor je od leta 1996 do danes izvedel samostojni koncert vsako leto in je današnji že trinajsti po vrsti. Na koncu sezone 1999/2000 je prišlo v zboru do spremembe, kajti g. Glavan je prenehal z aktivnim delom kot zborovodja MO PZ Ig. Zbor je uspešno vodil polnih 16 let, za kar so mu pevci še vedno neizmerno hvaležni. V jeseni leta 2000 je delo zborovodje prevzel g. Mirko Merzel, ki zbor vodi tudi danes na tem jubilejnem 13. samostojnem koncertu ob 20. obletnici neprestanega delovanja MO PZ Ig. Zbor sledi tradiciji prejšnjih let in se aktivno udeležuje vseh nastopov in proslav v občini Ig, vseh revij pevskih zborov v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, vsako leto se udeleži tudi tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični.

Z dolgoletnim petjem, si pevci »prislužijo« priznanje, bronasto Gallusovo značko za 5 do 15 let petja, srebrno Gallusovo značko za15 do 25 let in zlato Gallusovo značko za več kot 25 let petja. Na koncertu ob 20-letnici - 13. marca 2004 so značke prejeli:

 • Bronasto Gallusovo značko: Merzel Mirko, Žerovnik Franc.
 • Srebrno Gallusovo značko: Golob Jože, Mavec Marjan, Pišek Ludvik in
 • Zlato Gallusovo značko: Balant Anton, Čampa Mirko, Jeraj Stanislav, Zalar Janez.

Prireditev ob dnevu žena in dnevu mučenikov v zavodu Prizma Ponikve

V petek 6. marca 2009 smo se na povabilo Zavoda Prizma Ponikve  zbrali na prireditvi , ki so jo posvetili prazniku  dneva žena  in tudi malo šalo  „dnevu mučenikov". Prireditev je bila namenjena vaščanom, stanovalcem zavoda in tudi delavcem  zavoda v Ponikvah. Zavod Prizma Ponikve je   eden izmed petih posebnih socialno varstvenih zavodov, ki so namenjeni  institucionalnemu varstvu oseb  s posebnimi potrebami. Zavod  zagotavlja socialno oskrbo in zdravstveno nego 125 stanovalcem, ki so nastanjeni v zavodu in v 5 bivalnih enotah.

Ob tej priložnosti smo odprli fotografsko razstavo Milene Vintar „Biseri vode", ki bo v dvorani zavoda Prizma na ogled do 17. aprila 2009. Večer se je pričel s pozdravnim govorom direktorice zavoda gospe Katje Vipotnik. Povezovalka programa gospa Alenka Novak je napovedala   pevski  zbor zavoda Prizma Ponikve po imenu Strune, ki so  zapeli  nekaj prijetnih  narodnih  slovenskih pesmi.

Nato so na oder stopili pevci MPZ Društva Fran Govekar Ig, kateri so nam zapeli kar  deset pesmi iz svojega repertoarja, da pa si nebi preveč utrudili glasilk so vmes malo počivali. Naša pesnica Alenka Jeraj  nam je prebirala  pesmi  iz svoje knjige. Kot je povedala, je to njena prva samostojna knjiga, izdalo jo je Društvo Fran Govekar Ig nosi pa naslov „Na poti do sebe". 

Na koncu smo si ogledali razstavo in se posladkali z dobrimi  slaščicami, ki so jih napekle kuharici Irena in Tanja. Ko smo odhajali, so prijazne delavke vsaki ženski poklonile lep srček iz gline, moškim pa bodečo vejico s suho slivo. Na koncu lahko rečem, da smo preživeli lep in zanimiv večer.

MPZ v zavodu Prizma Ponikve
Natalija Žerovnik

Člani moškega pevskega zbora gostovali pri zamejskih Slovencih

Moški pevski zbor Ig med nastopomV prelepo kraško vasico Mačkolje smo na povabilo tamkajšnjega župnika Sandija Osojnika odpotovali v začetku januarja letošnjega leta. Vasica Mačkolje se nahaja kakih deset kilometrov vzhodno od Trsta in leži na južnem pobočju manjšega grebena in se v podaljšku kraške planote spušča neposredno v Miljski zaliv pri Štramarju.

Namen našega obiska je bil, da poleg povezovanja z drugimi pevskimi zbori in sodelovanja na božičnem koncertu, nekaj časa namenimo intenzivnim vajam, ki sta jih vodila naš zborovodja Štefan Balažic in korepetitorka Mateja.

V župnišču, kjer smo se nastanili, so nas zelo prijazno sprejeli in gospod župnik Sandi, ki je v preteklosti prepeval tudi v našem zboru, nam je s svojimi župljani posvetil dva čudovita dneva. Omogočili so nam zelo udobno bivanje in tudi možnost, da v celoti izpeljemo začrtani program intenzivnih vaj, ki so potekale v soboto v dopoldanskih in popoldanskih urah. Tudi za ogled lepih kraških krajev, kot so dolina pod vasjo Vale, grad Socerb in druge nam ni zmanjkalo časa.

Proti večeru smo se odpeljali v vas Boljunec, kjer smo se pridružili drugim nastopajočim zborom v cerkvi in zapeli nekaj božičnih pesmi. Naslednji dan, v nedeljo, smo peli pri sveti maši, ki jo je daroval gospod župnik Sandi Osojnik, ki se je nadaljevala še v koncert božičnih pesmi. Po maši so nas v svoje prostore povabili člani Mešanega pevskega zbora Mačkolje, ki ima dolgo pevsko tradicijo in je prav, da ga tudi predstavimo:

Mešani pevski zbor Mačkolje je vaški zbor in deluje v okviru Slovenskega prosvetnega društva Mačkolje, kot njegova najvidnejša kulturna komponenta. Zametki segajo že v predvojno obdobje. Sestav je bil namenjen predvsem oblikovanju nedeljskega bogoslužja in druženja deklet na vasi. Niti vojni čas ni povsem pretrgal pevske navdušenosti. Vanj so prihajali tudi pevci, ki niso živeli na vasi. Še danes se zboru pridružujejo pevski navdušenci, ki s svojim doprinosom ter izkušnjami pripomorejo k vedno novi rasti pevskega sestava. Pevsko delovanje je bilo na začetku le cerkvenega značaja za prepevanje ob cerkvenih praznikih in pri nedeljski sveti maši. Kmalu pa je zbor svoj repertoar širil z deli s posvetno tematiko in leta 1976 zaživel v društveni zbor. Z osvojenim znanjem zbor koncertira na Slovenskih večerih v domači vasi, pa tudi v gosteh, bodisi v zamejstvu kot v matični domovini.

Tako je leta 1999, pod vodstvom prof. Ivana Lešnika, za 50. rojstni dan, zbor posnel zgoščenko z naslovom »Dober večer, Bog daj!« in izdal knjigo »Naša pesem je srca odmev«, ki jo je pripravila domača kulturna delavka, gospa Ljuba Smotlak. V svojem življenju mora zbor, ne le ohranjati svoje značilnosti, ampak tudi sprejemati in zasledovati nove, višje cilje, kar mu daje in viša pečat kakovosti. V tej luči se je MePZ Mačkolje, na pobudo pevovodkinje Andreje Štucin, v letu 2006 prvič udeležil mednarodnega tekmovanja, in sicer v kraju Olomouc na Moravskem (Češka republika). S sakralnim programom je osvojil srebrno plaketo in vlil novega zagona za delovanje v prihodnosti.

Spletli smo prijateljske vezi in zagotovo bomo Mešani pevski zbor Mačkolje povabili na katero od naših prireditev. Preživeli smo prijeten delovno družaben vikend, ki se ga bomo še dolgo spominjali.

Franc Žerovnik