MLADINSKA GLEDALIŠKA SKUPINA POD ODROM

Mladinska gledališka skupina Pod odromGledališka skupina Pod odrom je začela s svojim delovanjem v sezoni 1991/92, ko se je predstavila s komedijo Picko in Packo. Od takrat so zaigrali še komedijo Nevesta iz Amerike, komedijo Toneta Partljiča Gospa poslančeva, kasneje pa je skupina za nekaj let prenehala z delovanjem. Nekoliko osvežena ekipa je v sezoni 2007/08, pod režisersko taktirko Alenke Jeraj uprizorila fantastično mladinsko komedijo Noč, ko je posijalo sonce, s katero so gostovali po bližnji in daljni okolici in se udeležili območnega srečanja otroških lutkovnih in gledaliških skupin. V sezoni 2008/09 so igrali komedijo Alenke Goljevšček Čudežni kamen, s katero so veliko gostovali po šolah. V sezoni 2011/12 pa je režiserka Alenka Jeraj, po knjigi Francesce Simon o groznem, Gašperju, nekaj zgodb priredila za odraslo predstavo. Tako se je mladinska gledališka skupina v marcu 2012 predstavila s komedijo Ne bodi grozen, Gašper, s katero so sodelovali na Območnem srečanju mladinskih gledaliških skupin Ljubljana Okolica in Festivalu Najdihojca v Velikih Laščah.

Režiserka Alenka Jeraj

režiserka Alenka JerajAlenka Jeraj se že od šolskih let ljubiteljsko ukvarja z gledališčem. V času šolanja na Gimnaziji Poljane je obiskovala zasebno igralsko šolo Barice Blenkuš in se ob zaključku šolanja podala na sprejemni izpite na Akademijo za gledališče, radio in televizijo smer dramska igra. Morda bi imela več sreče na smeri režija. Pri tem je bila neuspešna, zaradi česar pa ni izgubila veselja do gledališča. Še več. Ugotovila je, da bo to raje njen hobi, kot pa poklic. Tako že vrsto let režira predstave v okviru gledališke skupine Društva Fran Govekar Ig.

Najdihojca 2012 uspela

Festival otroškega gledališča NAJDIHOJCA 2012 sta že 13. zapored pripravila Zavod Parnas in KUD Primož Trubar ob pokroviteljstvu občine Velike Lašče. Na NAJDIHOJCI 2012 se je v enem dnevu na odru Levstikovega doma v Velikih Laščah zvrstilo 11 predstav, 166 mladih igralcev s 17 mentorji, ob pomoči 12 prostovoljcev. Domači igralci so se predstavili kar s petimi predstavami.

Najdihojce pa smo se tudi letos udeležili igralci z Iga, iz mladinske gledališke skupine Pod odrom, s predstavo Ne bodi grozen, Gašper. Kdo ne pozna knjige Francesce Simon in zgodbe o Gašperju.

Gašper in Peter sta brata. Peter je priden in prijazen, Gašper pa ... grozen, zato se vsi ukvarjajo z njim in Peter se odloči, da bo tudi on grozen. To mu ne uspe.

Na drugem koncu vrta je tabor Muhaste Maje, ki s prijateljico Suzi, počne podobne vragolije kot fanta.

Predstavo smo pripravili pod vodstvom režiserke in predsednice Društva Fran Govekar Ig Alenke Jeraj, ki je besedilo, po knjigi Francesce Simon, tudi priredila.

Veseli december

Vesoljke - Veseli decemberV mesecih november, december in januar je naša mladinska gledališka skupina gostovala s predstavo Noč, ko je posijalo sonce po bližnji in daljni okolici. Gostovali smo na Lavrici, Horjulu, Robu, Šentjoštu, Dobrovi, Rakitni, Zapotoku in na Golem. Na gostovanja smo se podali s kombijem Gasilske zveze Ig, za kar se ji najlepše zahvaljujemo, še posebej našemu šoferju Petru, ki nas je tudi v zelo slabem vremenu varno pripeljal na cilj. Z nami je vedno Luka Tavželj, ki poskrbi za glasbo, luči in ostale efekte, ki naredijo našo predstavo še bolj zanimivo. Povsod smo dobro sprejeti in otrokom je kar malo žal, da morajo vesoljci ob koncu igrice oditi domov, na ozvezdje Orion.

Robot Arči oz. Jan NovakOb sobotah pridno vadimo in vam tako pripravljamo že novo predstavo z naslovom Čudežni kamen, pod vodstvom naše režiserke Alenke Jeraj. Nikakor ne smete zamuditi naše premiere, ki bo predvidoma sredi marca. O točnem datumu vas bomo še obvestili. Vnaprej pa se zahvaljujemo podjetju KIG d.d., ki omogoča vaje v dvorani ŠD Mokerc na Igu.

Petra Tegelj