BOROVNIČKE

Skupina BorovničkeKorenine Borovničk segajo v leto 1994, ko smo pevke in kitarist začele prepevati v takratnem cerkvenem mladinskem zboru Kyrie v okviru župnije Ig. Pod vodstvom Nadje Platnar, sedaj Janežič, je zbor deloval devet let, do junija 2002. Zaradi prevelikega števila glasbenih zasedb je postalo usklajevanje urnikov vaj nemogoče. Pevke smo zato sestavile septet, ki je omogočal lažje usklajevanje terminov in hitrejše učenje programa. V letu 2003 pa si je skupina šestih pevk in kitarista nadela zanimivo ime Borovničke. Združila sta nas dobra volja in veselje do glasbe in petja. Skupino sestavlja šest pevk, pod umetniškim vodstvom Nadje Janežič. Na kitari nas spremlja Primož Kristan. Vsi imamo tudi po nekaj let glasbene šole.

Borovničke med nastopomZbor, septet in sedaj Borovničke smo nastopale tako v Občini Ig, različnih krajih po Sloveniji kot tudi izven meja Slovenije. Redno smo se in se udeležujemo občinski revij pevskih zborov, nepogrešljive smo na različnih prireditvah v občini (ob materinskih dnevih, cerkvenih praznikih, občinskem prazniku, dobrodelnih koncertih), pojemo na porokah, obletnicah, kulturnih srečanjih, otvoritvah in kot gostje znanih izvajalcev. Pripravile smo kar nekaj zanimivih samostojnih koncertov. Znamo pričarati veselo in prisrčno vzdušje, saj s svojo mladostjo in pozitivnim gledanjem na življenje pri poslušalcih vzbujamo lepe občutke.

V letu 2001 smo odšle kot skupina Kyrie na avstrijsko koroško med zamejske Slovence v Sele Fara, leta 2003 smo bile v avstrijski prestolnici na Dunaju, 2004 smo Borovničke gostovale v nemškem Stuttgartu in nato nekaj mesecev kasneje še v avstrijski Globasnici. Leta 2006 smo prejele občinsko priznanje občine Ig za ohranjanje in spodbujanje pevske kulture. Izvajajo skladbe domačih in tujih izvajalcev različnih zvrsti glasbe od zabavne, vokalne, cerkvene, narodne, narodnozabavne, popevk in še česa. Z znanjem, ki ga imajo, uporabljajo pri izvajanju tudi različne instrumente, da popestrijo svoj nastop.

Borovničke smo poznane in uspešne ne samo v naši občini, temveč tudi drugje, kjer predstavljamo občino s svojim ustvarjanjem. Z odrekanji ob nastopih in številnih vajah, ki so potrebne za dober nastop, so lahko zgled drugim mladim. Leto 2008 je bilo v znamenju rojstev, saj smo kar štiri pevke od šestih rodile in je bil naš urnik kar precej natrpan. V prihodnosti si želimo zanimivih koncertov z veliko dobre volje in borovničk.

Pevke

Nadja Janežič, Katja Ivanuš, Tina Škulj, Maja Založnik, Jana Kristan in Urška Debevec.
Na kitari jih spremlja Primož Kristan.

Zborovodkinja Nadja Janežič

Nadja JanežičPo končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (splošna smer) je leta 2002 diplomirala iz glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Še istega leta je pričela s poučevanjem glasbene vzgoje v Osnovni šoli Ig. Na šoli vodi tudi otroški in mladinski pevski zbor. Otroški zbor se je v letu 2008 udeležil regijskega srečanja pevskih zborov v Logatcu. Od leta 1994 do 2001 je vodila mladinski cerkveni zbor Kyrie v župniji Ig. Od leta 1999 do 2005 pa je dirigirala Ženskemu pevskemu zboru Društva Fran Govekar Ig. Od leta 2003 vodi skupino Borovničke in zanjo napiše tudi kakšno priredbo. Obiskovala je seminarje za zborovodje, ki jih prireja JSKD. Zborovske izkušnje je pridobivala v zborih na srednji glasbeni šoli in akademiji za glasbo. Od leta 1998 do 2002 v Komornem zboru RTV Slovenija pod vodstvom Urše Lah, od 2002 do 2004 v Svetovnem mladinskem zboru, ki je gostoval po Evropi, Ameriki in Aziji, od 2004 pa v Komornem zboru Ave. Leta 2004 je zaključila 6-letno šolanje solopetja na Glasbeni šoli Vič-Rudnik v razredu prof. Pije Brodnik. Na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije, ki jih prireja TEMSIG, je prejela bronasto in 2 srebrni priznanji.